In het dagelijks leven zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of in de toekomst. Bij dingen die achter ons liggen, maar we bijvoorbeeld anders hadden willen aanpakken. Of we plannen alvast hoe we dingen willen gaan doen. En piekeren of het allemaal wel goed komt. En terwijl we deze dingen denken doen we tegelijkertijd iets anders, zoals tandenpoetsen, in de bus zitten, uit het werk naar huis fietsen of een routineklus op het werk. We staan dan op de automatische piloot.

 

Dat heeft voordelen, want het geeft ruimte om onze aandacht bij andere dingen te hebben terwijl we bezig zijn, maar ook nadelen: je mist veel en in de automatische piloot is geen ruimte voor creativiteit voor het oplossen van problemen, waardoor we ongemerkt in denkpatronen blijven hangen en gaan piekeren.

 

Doel

Het doel van deze bijeenkomst is een korte kennismaking met mindfulness.

Door middel van mindfulness training kun je leren de automatische piloot te herkennen en er mee om te gaan. Op den duur kan dat positieve effecten voor je hebben, zoals het beter omgaan met stressvolle situaties, meer zelfvertrouwen, minder piekeren, meer genieten van het hier en vergroting van de creativiteit.

 

Inhoud

De volgende onderdelen komen in deze workshop aan de orde.

  • Oefening ‘Kijken met nieuwe ogen’: een voorproefje van Mindfulness. Deze oefening leert je om meer aandacht te hebben voor situaties in het dagelijks leven.
  • Waarom hebben we stress en hoe werkt dat? Je krijgt uitleg over ons stress systeem en het nut daarvan en hoe wij als mensen per ongeluk stress in stand kunnen houden.
  • Oefening lichaamsscan: spanning in ons lichaam is vaak de oorzaak voor onrust in ons hoofd. Deze oefening helpt om de plekken in je lichaam waar spanning zit te observeren en bewuster te worden van je lichamelijke reacties op stress.
  • Gedachten zijn geen feiten: gedachten worden gevormd afhankelijk van de stemming die je hebt en eerder opgedane ervaringen. Ze hebben invloed op ons voelen, ons zelfbeeld en de keuzes die we maken. Door er bewust van te zijn dat gedachten geen feiten zijn, kun je nieuwe keuzes maken.
  • 3 minuten oefening voor moeilijke situaties: verlaag je stress en kom terug tot je zelf in een oefening van 3 minuten.
  • Bergmeditatie: wij zijn niet wat om ons heen gebeurt. Een oefening voor het vergroten van onze innerlijke kracht en de acceptatie van externe factoren.

 

Doelgroep

Deze training is geschikt voor iedereen die eens wil kennismaken met mindfulness.

 

Duur

Eén bijeenkomst van 2,5 à 3 uur.

 

Na afloop

Na afloop krijgen de deelnemers een CD met oefeningen voor thuis mee.

 

Prijs

€ 175