De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of the-internet-of-toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Ook bij de allerkleinsten.

 

Doel
In deze workshop leer je hoe je als pedagogisch medewerker hiermee om kunt gaan bij jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Mediawijs maken van jonge kinderen leert kinderen om verantwoordelijk met alle soorten media om te gaan. Het is belangrijk om daar op jonge leeftijd al aandacht aan te bestreden. Het gaat hierbij niet zozeer het afschermen van kinderen tegen alle gevaren en risico’s, maar je leert juist om hoe je hiermee kunt omgaan.

 

Inhoud
In deze workshop krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat voor ontwikkelingen zijn er op kindermedia gebied?
  • Apps; leren baby’s, peuters en kleuters echt iets van apps, digitale prentenboeken e.d.? Wat zijn dan betrouwbare apps en media?
  • Hoe gebruik ik apps in mijn werk? Jaarlijks komen er veel verschillende apps uit, maar welke apps zijn aantrekkelijk, betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en bieden kleine kinderen optimaal de ruimte tot spelen en ontdekken?
  • Hoe bewaak ik de veiligheid en privacy en wat is verantwoorde beeldscherm tijd voor kinderen?
  • Wat voor tips geef ik ouders met betrekking tot internetopvoeding? Vanaf welke leeftijd zijn bepaalde apps of programma’s geschikt?

 

Doelgroep
Pedagogisch medewerkers in de kinderopvang die werken met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar.

Minimaal opleidigingsniveau: MBO niveau 3.

 

Duur
Eén bijeenkomst van 2 uur.

 

Na afloop
Na het volgen van deze workshop ontvangt de deelnemer een bewijs van deelname.

 

Kosten
€ 150 per deelnemer